Tort waniliowy z bezami



Bezglutenowy tort z kremem waniliowym, bezami i dżemem morelowym.

Przepis na biszkopt "rzucany" (tortownica 24cm):
  • 5 jaj (osobno żółtka i białka)
  • 0.75 szklanki cukru pudru
  • 0.5 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 0.5 szklanki mąki kukurydzianej
  • szczypta soli do białek
Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę, następnie zmiksować z żółtkami. Mąkę przesiać i stopniowo dodawać do masy ciągle ubijając. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę do formy. Piec przez 35-40 minut w 160°C. Zaraz po upieczeniu upuścić ciasto w formie z wysokości ok. 50cm. Zostawić do ostudzenia.
Krem:
  • 400ml śmietany kremówki
  • 500g serka mascarpone
  • cukier do smaku (dałam 3 łyżeczki)
  • laska wanilii
Wyskrobać ziarenka z wanilii i dodać do śmietany, Ubić kremówkę z cukrem, dodać mascarpone i zmiksować do połączenia składników.
Bezy:
  • 2 białka
  • 100g cukru pudru
Ubić białka na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier ciągle ubijając. Beza powinna być sztywna i lśniąca. Nałożyć bezę do rękawa cukierniczego i wycisnąć na blachę wyłożoną papierem małe beziki (o średnicy ok. 3cm). Piec w temperaturze 110°C przez ok. 60 min., zostawić w uchylonym piekarniku do ostudzenia.

Wykonanie:
Biszkopt podzielić na 3 blaty, każdy blat nasączyć. Na pierwszym blacie ułożyć beziki, przykryć kremem i posmarować dżemem morelowym, przykryć drugim blatem, nałożyć krem i dżem. Przykryć trzecim blatem i całość pokryć resztą kremu, na wierzchu ułożyć beziki.


Komentarze