Brownie kasztanowe


Pyszne ciasto czekoladowe z kremem kasztanowym w stylu brownie. Przepis ze strony ugotuj.to.

Przepis (tortownica o średnicy 24cm):
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 150g masła
  • 250g kremu kasztanowego
  • 0.25 szklanki cukru trzcinowego
  • 4 jajka (osobno żółtka i białka)
  • łyżka skrobi ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • łyżeczka rumu (opcjonalnie)
Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do masy dodać krem kasztanowy i dobrze wymieszać. Następnie dodać mąkę i miksując dodawać żółtka oraz alkohol. Białka ubić na sztywno z solą i cukrem. Pianę wmieszać delikatnie do ciasta. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piec w 150°C przez 45 minut.

Komentarze