Muffinki jogurtowe z jagodami

 

Bezglutenowe, pyszne muffinki z jagodami :) Przetestowałam nowe foremki silikonowe, które Mąż mi sprezentował :D

Przepis (wyszły 22 różnej wielkości muffinek):
  • 2 szklanki mąki (0.5 ryżowej, 0.5 kukurydzianej, 0.3 mąki z amarantusa, 0.3 skrobi ziemniaczanej, 0.3 skrobi z tapioki)
  • 0.75 szklanki cukru trzcinowego demerara
  • 0.75 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0.75 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szklanka jagód
Wymieszać osobno składniki suche i osobno mokre (bez jagód). Wlać składniki mokre do mieszkanki mącznej, dobrze wymieszać. Wmieszać jagody. Nakładać do foremek do 3/4 wysokości. Piec ok. 25 minut w 180°C.

 

Komentarze