Magiczne ciasto, czyli jak z jednej masy o konsystencji zupy robią się trzy różne warstwy... Mnie niestety nie udało się osiągnąć warstw o równej grubości. Najgrubsza wyszła ta środkowa, ale ona najbardziej nam smakuje :) Przepis od bake&taste, oczywiście w wersji bezglutenowej.
Zrobiłam nawet ciasto z 1.5 porcji na takiej samej blasze, żeby ogólnie ciasto było wyższe, ale i tak warstwy nie był równe. Może masło było nie do końca ostudzone albo jajka za zimne?
Przepis (blacha 20x20cm):
- 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka) w temperaturze pokojowej
- 1 łyżka wody
- 150g cukru (użyłam demerara)
- 125g masła, stopionego i ostudzonego
- 65g mąki (skrobi ziemniaczanej)
- 50g kakao
- 500ml ciepłego mleka
- szczypta soli
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
Żółtka dokładnie utrzeć z cukrem, ekstraktem i wodą, dodać masło i znowu wymieszać. Następnie dodawać przesianą mąkę z kakao i dalej ucierać. Powoli dolewać mleko i mieszać (uwaga może chlapać! ;) ) Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Pianę stopniowo dodawać do masy i mieszać. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 160°C przez ok. godzinę, a następnie zostawić w wyłączonym piekarniku przez godzinę, po czym wystudzić poza piekarnikiem. Po wystudzeniu trzymać ciasto w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz