Biszkopt z kremem chałwowym


Proste, smaczne i efektowne ciasto. Biszkopt jest jak zwykle "rzucany", ten przepis nigdy mnie nie zawodzi. Krem już prostszy być nie może, to tylko dwa składniki :) Gdyby zrobić go więcej to można by zrobić tort.

Biszkopt kakaowy (tortownica o średnicy 20cm):
  • 4 jajka
  • 0.5 szklanki cukru pudru
  • 0.6 szklanki mąki (kukurydziana i skrobia ziemniaczana)
  • czubata łyżka kakao
  • szczypta soli
Białka z solą ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Dodawać żółtka, ciągle ubijając. Po trochu dodawać przesianą mąkę z kakao, mieszając. Spód tortownicy wyłożyć papierem, wlać ciasto. Piec przez 30 minut w 170°C. Zaraz po upieczeniu upuścić ciasto w formie z wysokości ok. 50cm - ja upuszczam 2-3 razy z wysokości 30cm. Zostawić do ostudzenia.

Krem chałwowy:
  • 250g serka mascarpone
  • 200g chałwy
Chałwę pokruszyć i wymieszać widelcem z serkiem. Dodatkowo dżem (użyłam jeżynowo-porzeczkowego).

Wykonanie:
Biszkopt przeciąć na dwa blaty. Posmarować oba od wewnątrz dżemem. Na jednej części rozsmarować krem, przykryć drugą. Schłodzić ciasto w lodówce.

Komentarze