Proste, smaczne i efektowne ciasto. Biszkopt jest jak zwykle "rzucany", ten przepis nigdy mnie nie zawodzi. Krem już prostszy być nie może, to tylko dwa składniki :) Gdyby zrobić go więcej to można by zrobić tort.
- 4 jajka
- 0.5 szklanki cukru pudru
- 0.6 szklanki mąki (kukurydziana i skrobia ziemniaczana)
- czubata łyżka kakao
- szczypta soli
Białka z solą ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Dodawać żółtka, ciągle ubijając. Po trochu dodawać przesianą mąkę z kakao, mieszając. Spód tortownicy wyłożyć papierem, wlać ciasto. Piec przez 30 minut w 170°C. Zaraz po upieczeniu upuścić ciasto w formie z wysokości ok. 50cm - ja upuszczam 2-3 razy z wysokości 30cm. Zostawić do ostudzenia.
- 250g serka mascarpone
- 200g chałwy
Wykonanie:
Biszkopt przeciąć na dwa blaty. Posmarować oba od wewnątrz dżemem. Na jednej części rozsmarować krem, przykryć drugą. Schłodzić ciasto w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz